KONOBA - PIZZERIA “PELAGO”

Konoba je dugogodišnje tradicije, smještena u staroj jezgri Jelse, blizu crkve Sv. Ivana.
Udaljena je 50 m od mora. Sastoji se od tri dijela: jedan je dio u rustikalnom stilu, drugi je otvoreni dio - dvor, a treći je dio dalmatinska konoba (sve u dalmatinskom kamenu). Ima 90 sjedećih mjesta.
Nude se morski i ostali dalmatinski specijaliteti, internacionalna jela i jela s roštilja te pizza iz krušne peći.
Vlasnik Ivo, njegova supruga Marija i cijeli tim konobe "Pelago" preporučuju vrhunska crna vina s južne strane otoka Hvara i bijela vina iz središta otoka, okolice Jelse.

Kontakt:
Ivo Marić
Konoba "Pelago"
HR-21 465 Jelsa, o. Hvar
mob.: +385 (0)91 940 2445

CARPACCIO OD GRDOBINE

sastojci:
50 g fileta grdobine
0,2 dl maslinovog ulja
0,1 dl kvasine
3 g soli
2 g papra
nekoliko listova zelene salate
nekoliko kapara
malo narezane rajčice

priprema:
Meso grdobine narežite što tanje, posolite i popaprite. Začinite maslinovim uljem i kvasinom. Poslužite uz zelenu salatu, kapare i rajčice.

PALAČINKE
 

Od brašna, mlijeka i jaja umijesite glatku smjesu za palačinke. Ispecite ih i premažite marmeladom od smokava.
Na pari tucite umak od žumanjka, 1 dl prošeka i 10 g šećera.
Palačinke složite na tanjur, ukrasite suhim smokvama punjenima bademima i prelijte umakom.

HVARSKA GREGADA

sastojci:
350 g miješane svj. oborite ribe
45 g crvenog luka
0,5 dl maslinovog ulja
30 g svježe rajčice
10 g soli
1,2 dl bijelog vina
lišće peršina
10 g začinskog bilja, nasjeckati
5 g papra
20 g češnjaka
100 g krumpira

priprema:
Luk narežite na što tanje listiće, pržite ga na maslinovom ulju, dodajte začine, sitno nasjeckani češnjak i lišće peršina te rajčice. Ribu očistite i narežite, pri čemu treba predvidjeti po jedan komad od svake vrste ribe po osobi. Krumpir narežite na ploške. Ribu i krumpir složite u posudu, pa ulijte toliko vina i vode da ih tek pokrije. Posolite i popaprite. Gregada se pirja na vatri ili u pećnici oko 25 minuta. Ne smije se miješati, nego samo povremeno protresti.